Algo Cloud

Přehledně: Jak probíhá přechod firmy do cloudu

Přehledně: Jak probíhá přechod firmy do cloudu  - Fotka
Produkty a služby

Z průzkumů vyplývá, že právě složitost celého procesu je pro firmy hlavní faktor, který je nakonec od přechodu do cloudu odradí. Rozhodli jsme se proto vám ukázat, že se však není čeho bát. I když může všechno na první pohled vypadat složitě, když si vyberete dobrého partnera, všechno proběhne hladce

Stejně jako jinde je tu klíčová komunikace mezi vámi a poskytovatelem služeb. Vyvarujete se tak zbytečných chyb a přechod bude snadný a rychlý. Pro začátek si pamatujte, že je potřeba si všechno naplánovat a plánu se potom také držet. Samotný přechod na cloud se skládá z těchto fází: byznysová analýza, návrh řešení, technický audit, pilot a přechod do ostrého provozu. Pojďme se podívat trochu podrobněji, co vás v jednotlivých fázích čeká. 

 

Byznysová analýza 

Přechod na cloud je bezesporu velmi významným strategickým rozhodnutím a jako k takovému byste k němu měli přistupovat. Je potřeba si sepsat vnitrofiremní procesy, zjistit, jaké aplikace a kdo ve firmě používá, definovat, které jsou klíčové, a říct si, jestli je potřeba je do cloudu převést. Kromě toho se ptejte i manažerů a dalších zaměstnanců, jaké jsou jejich obavy a očekávání. 

Každý totiž tento krok uvidí z jiného úhlu, obchodní ředitel ho uvidí jako příležitost pro růst firmy, finanční ředitel bude posuzovat výši investice, výši měsíčních provozních nákladů a návratnost. Ředitelé bezpečnosti budou řešit bezpečnost dat a manažer IT dopady cloudu na jeho oddělení.  

Výsledné cloudové řešení by mělo vzít v úvahu všechny jejich požadavky a zároveň bourat případné námitky. Aby to bylo možné, je potřeba dobře komunikovat jak uvnitř firmy. I s tím vám dokážou naši odborníci pomoci. 

 

Technický audit a migrační scénář 

Po analýze situace ve firmě vznikne návrh řešení. Když ho schválíte, může začít technický audit. Komplikací, kterou audit nejčastěji odhalí, je, že ve firmě není 100% zmapovaná infrastruktura. Typicky to je zapomenutí některých aplikací, které se nepoužívají tak často, navržené řešení s nimi pak nepočítá a je potřeba navrhnout úpravu řešení nebo rovnou najít nové.  

Společně s technickým auditem vzniká i migrační scénář, který definuje harmonogram celého přechodu, rozdělení rolí a zodpovědnost za jednotlivé kroky. Od toho, aby se na nic nezapomnělo a všechny aplikace se do scénáře zahrnuly, jsou u nás ve firmě experti na migraci, s kterými můžete vše konzultovat. 

 

Pilotní provoz 

Než spustíte migraci do ostrého provozu, je potřeba mít 100% jistotu, že všechno běží tak, jak má. Z tohoto důvodu je potřeba zavést pilotní provoz. Během něj se vaši IT specialisté pod vedením našich konzultantů seznámí s novou logikou zapojení, doučí se práci s cloudovým managerem a doladí případné mouchy. 

Aplikace se nasadí do cloudového prostředí, kde se podle potřeby upraví parametry serverů a vše se otestuje. 

Standardně se délka „pilotu“ pohybuje v délce od 2 do 4 měsíců. Ale existují platformy, kde může pilot trvat i déle, je tomu tak například u podnikových systémů (ERP), kterou firmy stále častěji také provozují v cloudu. Na opačné straně stojí tzv. nekritické aplikace, u kterých stačí k otestování a finálnímu nastavení jen pár dní. Velmi často se migrují do cloudu v pátek večer, během víkendu se vše kontroluje a ladí.  

Nekritičtějším v tomto případě bývá začátek týdne – pokud však všechno bez problémů běží i v pondělí a úterý, může pilotní provoz skončit a aplikace se naostro přesunou do ostrého provozu. Pro určení délky pilotního provozu je klíčová povaha a kvalita architektury řešení aplikací, které se migrují. Čím kritičtější a komplexnější aplikace máte, tím delší pilotní fáze bude. 

 

Ostrý provoz 

Pokud jste poctivě prošli všechny předešlé fáze, pak můžete s klidným srdcem přejít do ostrého provozu a vstoupit tak do virtuálního prostředí. Díky tomu se vám podaří dát zaměstnancům prostor a čas pro rozvoj služeb, správu a vylepšování firemních systémů a aplikací, podporu koncových zákazníků i byznysového oddělení firmy. Díky tomu se vám podaří splnit i cíle vašich obchodních a finančních ředitelů, protože se v konečném důsledku podaří snížit náklady a navýšit zisky. 

 

Rozhodli jste se pro migraci svých firemních systémů do cloudu? Napište nám, pomůžeme vám vše připravit tak, aby byla celá migrace rychlá a bezproblémová.  

Potřebujete cloudové řešení, ale
nevíte, jaké zvolit? Poradíme vám.
Zeptejte se odborníků
Máte zájem o vyzkoušení nebo dotaz?
Zanechte nám na sebe kontakt, do 3 hodin se vám ozve náš cloud specialista.
  • Nejvyšší standard bezpečnosti dat - certifikace ISO 27001:2014
  • Naše podpora je dostupná nonstop na tel: +420 225 006 555
  • Cloud provozujeme ze 3 nezávislých lokalit
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo +420 225 006 555
Vaše zpráva
Vaše data jsou chráněna

Volbou „Odeslat” beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.